Home Blog

Wat huizenzoekers kunnen leren van Kopen Zonder Kijken

Wat huizenzoekers kunnen leren van Kopen Zonder Kijken

9 juli 2024 - Geschreven door Roy

Het televisieprogramma "Kopen zonder Kijken" heeft in Nederland een grote schare fans gekregen, niet alleen door de entertainment die het biedt, maar ook door de lessen die het ons kan leren over de woningmarkt. Wij verdiepten ons in dit programma en haalden de belangrijkste lessen eruit voor de huizenzoeker.

Locatie is belangrijk maar woonplezier doorslaggevend

Veel stellen in Kopen Zonder Kijken zijn heel resoluut over de stad en wijken waar ze willen wonen. Wanneer na drie maanden zoeken blijkt dat er nog nooit een woning voldeed aan hun eisen, dan zien we vaak dat er best andere opties zijn. Hier maakt men de afweging tussen locatie en wooneisen. Wanneer een bepaald aantal kamers nou eenmaal noodzakelijk is, of bijvoorbeeld een tuin, dan is men genoodzaakt om uit te wijken naar een locatie die niet de eerste keuze was. Even wennen, maar in het programma leidt het zelden tot minder vrolijke deelnemers.

Let niet op rommel of een lelijk kleurtje

Een eerste indruk kan enorm tegenvallen en tóch kan het de perfecte woning zijn voor jou. Je komt vol verwachtingen binnen voor een bezichtiging en je struikelt nog net niet over de troep. Ook hebben de deuren een lelijke bruine kleur en ruik je de geur van de vorige bewoners. Alles in jou roept dat je hier zo snel mogelijk weer weg wilt. En toch is dat niet verstandig. Alex en Bob weten dat de rommel al is verdwenen wanneer je de woning betrekt, die lelijke kleur is in een handomdraai omgetoverd tot een hippe stijl en die geur is na een dagje doorwaaien (en het verven) supersnel verdwenen. En dat allemaal doordat jij door de nadelen heen kon kijken en alle anderen voor jou niet.

Realistische verwachtingen

Zoek eens op verschillende platformen wat de gemiddelde kosten zijn van woningen die voldoen aan al jouw verwachtingen. Past dit binnen je budget? Zo ja, dan heb jij realistische verwachtingen. Kun je maar één of twee woningen vinden? Dan hoor jij bij de groep die een topdeal hoopt te maken. Het nadeel is dat deze groep ontzettend groot is en allemaal op dezelfde pareltjes jaagt. Je verhoogt je kansen aanzienlijk door je woonwensen aan te passen op je budget. Concessies zijn hier onvermijdelijk en daar heeft het volgende punt een handige oplossing voor.

Must haves en Nice to haves

Een overspannen woningmarkt zorgt voor hogere kosten. Het is daardoor niet altijd mogelijk om een woning te vinden die aan alle eisen voldoet. Het moet immers nog wel binnen je budget passen. Bepaal wat jouw ‘must haves’ zijn en je ‘nice to haves’. Hiermee breng je de juiste prioriteit aan in jouw woonwensen.

Snel beslissen

Makelaar Alex van Keulen is soms maandenlang op zoek naar de juiste woning. En toch durft hij soms binnen een dag te beslissen. Lekker makkelijk als het niet je eigen geld betreft, maar het biedt wel een voordeel. Hij weet dat de snelle beslisser altijd in het voordeel is. Bedenk vooraf dus goed waar je naar op zoek bent en waar het aan moet voldoen. Voldoet het aan meer dan 90% van je eisen? Stop met twijfelen en ga ervoor!

Gerelateerde berichten