Home Blog

Ik kan geen woning vinden – wat nu?

Ik kan geen woning vinden – wat nu?

23 juli 2025 - Geschreven door Lieke

Je hebt alles geprobeerd. Je scrollt dagelijks door Funda, woningnet, Facebookgroepen, maar vindt nog steeds niks. Geen koopwoning die je kunt betalen, geen huurwoning zonder wachttijd, en zelfs een tijdelijke oplossing lijkt ver weg. Herkenbaar? Je bent niet alleen. Wij krijgen dagelijks vragen van huurders over het vinden van een woning. Ondertussen zijn er veel blije woningzoekenden gevonden met onze tips!

In deze blog leggen we uit waarom het zo lastig is om woonruimte te vinden, welke feiten je moet kennen, én vooral: welke slimme stappen je nu kunt zetten om een woning te vinden.

Wat je kan doen als je geen woning kan vinden

Vergroot je kansen door wensen aan te passen (budget, m2, locatie), je in te schrijven bij meerdere verhuurplatforms zoals Huizenvinder.nl en te kijken naar alternatieve woonvormen zoals tijdelijke huur, kamerhuur of een urgentieverklaring.


De cijfers: waarom je écht niet de enige bent

De woningnood in Nederland is historisch hoog. Dat je geen woning kan vinden is daarom echt niet zo gek. In 2024 gaf 9,5% van alle volwassenen aan graag te willen verhuizen, maar geen woning te kunnen vinden. Onder jongeren die nog thuis wonen is dit zelfs 26,5 procent. In populaire provincies als Noord-Holland en Utrecht loopt dit op tot meer dan 30 procent. Het ligt dus niet aan jou. het systeem piept en kraakt.

Er zijn minstens 390.000 woningen tekort in Nederland. En hoewel de overheid belooft dit voor 2030 op te lossen, verandert dat niets aan jouw situatie vandaag. Maar geen zorgen, je kan echt een woning vinden. Je moet gewoon weten waar je moet zoeken.


Waarom lukt het niet om een woning te vinden?

Koopwoning onbetaalbaar

Met een modaal inkomen van ongeveer 41.000 euro per jaar kun je volgens het Nibud in 2025 een huis kopen tot maximaal 189.000 euro. De gemiddelde koopwoning kost inmiddels ruim 424.000 euro. Een klein appartement huren wordt tegenwoordig al lastig. Zelfs met twee inkomens is kopen voor veel mensen onbereikbaar.

Sociale huur: lange wachttijd

De wachttijd voor sociale huurwoningen bedraagt in veel steden tussen de 7 en 12 jaar. Je moet ingeschreven staan én aan inkomensgrenzen voldoen (maximaal 47.699 euro voor alleenstaanden in 2025).

Particuliere huur: duur en beperkt

Huren in de vrije sector betekent vaak huren boven de 1.100 euro per maand. De wachttijd is korter, maar de prijzen zijn hoog. Zeker in steden als Amsterdam, Utrecht en Haarlem zijn betaalbare huurwoningen schaars.


Wat kun je nu doen om sneller woonruimte te vinden?

1. Verbreed je zoekgebied

Veel mensen richten zich op de Randstad of populaire steden. Maar in provincies als Zeeland, Drenthe en Limburg zijn de kansen groter. In Zeeland had in 2024 slechts 11,7 procent van de jongeren moeite met woning vinden.

2. Gebruik meerdere platforms

Woningcorporaties alleen zijn niet genoeg. Meld je aan als huurder bij Huizenvinder.nl om huurwoningen te vinden die direct beschikbaar zijn – zonder wachttijd.

3. Zet woningalerts aan

Wist je dat slechts de eerste 5-10% van de bezichtigingsaanvragen een reactie krijgen van verhuurders? Als eerste reageren is binnen deze markt de enige optie om een woning te bemachtigen. Zet daarom woning alerts aan binnen zoekplatformen zoals Huizenvinder.nl en zorg ervoor dat je e-mail notificaties ook aan staan. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. 

4. Vraag een urgentieverklaring aan

Als je in een noodsituatie zit – zoals bij scheiding, medische problemen, woningverlies of dreigende dakloosheid – kun je via de gemeente een urgentieverklaring aanvragen. Dit geeft voorrang op sociale huurwoningen.

5. Overweeg alternatieve woonvormen

  • Tijdelijke huur via een vakantiepark of chalet
  • Kamerhuur of studio’s in plaats van een hele woning
  • Antikraak of tijdelijke woonprojecten
  • Parenthouses voor gescheiden ouders met kinderen

6. Schakel je netwerk in

Veel mensen vinden via via een woning. Vertel in je omgeving dat je dringend iets zoekt. Iemand kent altijd wel iemand met ruimte of een tip.


Slimme tools die je nu kunt gebruiken

Tool

Wat het doet

Website

Huizenvinder.nl

Grootste commerciële huurplatform met directe beschikbaarheid

Huizenvinder.nl

Huurtoeslag aanvragen

Check of je recht hebt op toeslag

Toeslagen.nl

Urgentiecheck

Controleer je recht op urgentieverklaring

Rijksoverheid.nl


Wat is de oorzaak van het woningtekort?

Het woningtekort komt door jarenlange achterstand in de bouw. Sinds de crisis van 2008 wordt er structureel te weinig gebouwd. Nieuwe projecten lopen vast op stikstofregels, hoge bouwkosten en een tekort aan personeel. Ondertussen groeit de bevolking, worden huishoudens kleiner en verhuizen mensen minder vaak. Ook scheiden mensen vaker. Ook zij hebben snel een nieuwe woning nodig. Daardoor komen starterswoningen en betaalbare huurwoningen nauwelijks vrij. Het gevolg: veel vraag, weinig aanbod en lange wachttijden.


Een woning vinden met Huizenvinder

Heb je vragen over het huren van een woning? Neem gerust contact met ons op. Een woning, kamer, studio of appartement huren? Meld je gratis aan bij Huizenvinder.nl en vind vandaar nog een woning!

Gerelateerde berichten